UNITE-lippulaiva saavutti puolivälinsä, ja tätä merkkipaalua juhlistettiin Punkaharjulla yhdessä sidosryhmien edustajien kanssa. Harva paikka tarjoaa parempia puitteita metsäiseen tapaamiseen kuin Punkaharju Lustoineen ja Luken tutkimusmetsineen.
Välisataman tukikohtana toimi Suomen metsämuseo Lusto, jossa unitelaiset ja sidosryhmien edustajat pääsivät kuulemaan ajankohtaisista UNITE-teemoista ja tuloksista vaikuttavuusseminaarissa. Ohjelma tarjosi jokaiselle jotakin. Alkuun professori Teppo Hujala (UEF) johdatteli pohtimaan metsätiedon hallintaa ja sitä, miten käynnissä oleva metsien käytön kestävyysmurros sitä muuttaa? Tutkimusprofessori Annika Kangas (Luke) esitteli erilaisia tapoja tuottaa puuntuotannon kestävyyslaskelmia ja tutustutti yleisön myös erilaisten laskelmien sudenkuoppiin ja mahdollisuuksiin. Tutkimusprofessori Eija Honkavaara (FGI) kertoi autonomisista drooneista ja siitä, mitä kaikkea mullistavaa niiden sekä tekoälyn avulla voidaan metsätaloudessa tehdä jo nyt – ja mitä kaikkea lisää tulevaisuus voikaan tuoda.
Tekoälyteemalla jatkoi myös apulaisprofessori Samuli Junttila (UEF) esityksessään metsien riskienhallinnasta – mitä uutta tietoa tekoäly voi tuoda? Yliopistotutkija Timo Nummenmaa (TAU) esitteli metsä- ja peliyritysten kumppanuuksia ja johdatteli kuulijat pohtimaan, miten datankeruuta voisi joukkoistaa pelillistämisen avulla.
Sidosryhmien edustajat pääsivät vielä sukeltamaan tarkemmin heille mielenkiintoisimpiin teemoihin kolmessa teematyöpajassa. Työpajat käsittelivät metsien tuhoriskien hallintaa, puuntuotannon kestävyyslaskelmia ja kestävyysmurroksen merkitystä metsätiedonhallinnalle. Iltapäivä huipentui kierrokseen Luston museossa, jossa viime vuoden puolella avautui uusi ydinnäyttely Metsäsuhteiden maa.
Seuraavana päivänä aurinko paistoi täydeltä terältä unitelaisten ja sidosryhmäläisten suunnatessa Luonnonvarakeskuksen hallinnoimaan Punkaharjun tutkimusmetsään. Tutkimusmetsä juhlii tänä vuonna satavuotista taivaltaan, ja vanhimmat metsänviljelykokeilut alueella ovat 1840- ja 1870-luvuilta. Aamupäivän osuudessa tutustuttiin kuusten alkiomonistuksesta Luken Mikko Tikkisen johdolla, tutustuttiin lahopuukohteeseen ja keskusteltiin metsien hiilenkierrosta sekä vierailtiin eri-ikäisrakenteisessa koemetsässä Luken Jari Hynysen ja Petteri Vannisen opastamana. Punkaharjun tutkimusmetsä helppoine kävelyreitteineen ja aiheeseen perehdyttävine tauluineen on mainio retkikohde, mutta siihen voi tutustua myös virtuaalisesti Metsäbiotalouden näyteikkunassa!
Iltapäivän puolella metsäohjelma jatkui vielä demonstraatiolla pelillisestä datankeruusta (Timo Nummenmaa, TAU) ja esityksillä hyvinkin ajankohtaisista aiheista: pidennetystä kiertoajasta, puulajivalikoiman monipuolistamisesta, sekametsien kasvatuksesta ja taimikonhoidon vaihtoehdoista (Jari Hynynen, Jari Miina & Lauri Männistö, Luke).
Sidosryhmien ajatukset, tuntemukset ja toiveet olivat tiukasti esillä koko kahden päivän ajan, ja niiden perusteella UNITE voi kehittää toimintaansa vastaamaan vieläkin paremmin sidosryhmien toiveita ja tarpeita. Eteenpäin mennessä ja kohti tulevaa suunnatessa on kuitenkin arvokasta vilkaista myös menneeseen neljään vuoteen ja kuunnella kiitokset, kun niiden aika on. Metsä Groupin kehitysjohtaja Juho Rantala kiitteli kokonaisuutta näin:
”Meillä Metsä Groupissa yhteistyö UNITEn kanssa nähdään isona panostuksena useisiin meille tärkeisiin asioihin. On todella tärkeää, että on tutkimushankkeita, jotka käsittävät tarpeeksi laajoja kokonaisuuksia ja katsovat tarpeeksi kauas.”