Kattavan ja luotettavan monimuotoisuustiedon tuottaminen Suomen talousmetsistä edellyttää sekä kaukokartoituksen että metsäkonetiedon hyödyntämistä. UNITE lippulaivassa tehty tutkimus mahdollistaa entistä tarkemman monimuotoisuuden tilan ja kehittymisen mittaamisen, seurannan ja raportoinnin metsätaloudessa. Tarvittavan teknologian kehittäminen edellyttää kuitenkin vielä merkittäviä panostuksia eri toimijoilta.
Metsänkäsittelyssä luonnon monimuotoisuutta turvataan jättämällä kohteelle säästöpuita ja tekopökkelöitä lisäämään lahopuun määrää. Vesistöt ja pienvedet suojataan suojavyöhykkein ja arvokkaat luontokohteet jätetään kokonaan hakkuiden ulkopuolelle. Kuitenkin vain osa näistä monimuotoisuuden kannalta tärkeistä indikaattoreista voidaan todentaa riittävän tarkasti käytettävissä olevalla kaukokartoitustekniikalla. Yksinomaan sen avulla ei esimerkiksi pystytä todentamaan tehtyjä tekopökkelöitä, vaan tueksi tarvitaan metsäkoneiden tuottamaa tietoa.
UNITE lippulaivan Ilmostar-hankkeessa on tutkittu ja kehitetty metsäkoneiden sensoriteknologiaa, jonka avulla luonnon monimuotoisuusindikaattoreita voidaan tallentaa kohteella tapahtuvan puunkorjuun yhteydessä ja lisätä edelleen kansallisiin metsävaratietokantoihin.
– Sensoritiedolla rikastettu metsäkonetieto yhdistettynä kaukokartoitustietoon mahdollistaa pitkän loikan metsäluonnon monimuotoisuuden mittaamisessa ja seurannassa sekä metsään jättämämme monimuotoisuuden jalan- ja kädenjäljen raportoinnissa, kuvaa professori Kalle Kärhä Itä-Suomen yliopistosta.
Tutkimustyössä on yhdistetty Itä-Suomen yliopiston ja Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen osaamista metsätieteissä sekä kaukokartoitusmenetelmissä ja -sensoreissa. Käyttöönotto vaatii vielä merkittäviä tuotekehityspanostuksia kehitettäviin teknologioihin.
– Laserkeilainten ja konenäön prosessointimenetelmiä on vielä kehitettävä metsäkonekäyttöön. Lisäksi uusi teknologia on integroitava markkinoille tuleviin metsäkoneisiin sekä tehtävä yhteinen vaatimusmäärittely monimuotoisuusindikaattoreiden mittauskriteereistä. Tämä vaatii laajaa yhteistyötä eri toimijoiden kesken, sanoo professori Juha Hyyppä Paikkatietokeskuksesta.
Kuvat:
Pistepilvikuva metsäkoneesta ja ympäristöstä: Heikki Hyyti Maanmittauslaitos Paikkatietokeskus FGI
Kuvat Metsäpäiviltä 2024: Heli Honkanen Maanmittauslaitos Paikkatietokeskus FGI
Tutkimusta tehdään osana Suomen Akatemian lippulaiva UNITE:a, jossa tutkitaan ja kehitetään metsien, ihmisten ja koneiden vuorovaikutusta. UNITE-osaamiskeskittymään kuuluu tutkijoita ja tutkimusryhmiä Itä-Suomen yliopistosta, Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksesta, Tampereen yliopistosta ja Luonnonvarakeskuksesta (Luke) sekä laaja kehittäjäkumppanien verkosto.
Tutkimus on myös osa maankäyttösektorin Hiilestä kiinni-ilmastotoimenpidekokonaisuutta. Lisätietoja Hiilestä kiinni -toimenpidekokonaisuuden verkkosivuilta.