Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Ajankohtaista » GEOKÄTKÖILEMÄLLÄ VOIT LISÄTÄ TUTKITTUA TIETOA METSÄSUHTEISTA JA -MIELTYMYKSISTÄ 

GEOKÄTKÖILEMÄLLÄ VOIT LISÄTÄ TUTKITTUA TIETOA METSÄSUHTEISTA JA -MIELTYMYKSISTÄ 

Kolme tutkijaa kävelee metsässä.

Geokätkö-projektissa tutkitaan mobiiliteknologian ja pelillisyyden keinoin ihmisten metsäsuhteita sekä testataan tutkimusaineiston keruumenetelmää geokätköjen avulla Pohjois-Karjalassa ja Pirkanmaalla. Kaikki ovat tervetulleita osallistumaan tutkimukseen. Videolla tutkijat jalkautuvat yhdelle tutkimusreitille antamaan vinkkejä osallistumiseen. 

Videolla tutkijat kertovat tutkimuksestaan sekä näyttävät Kontiolahden tutkimusreitillä, miten tutkimukseen voi osallistua. 

Erilaiset digitaaliset teknologiat mahdollistavat uusia tapoja kokea metsää. UNITE lippulaivan Geokätkö-projektissa tutkitaan pelillisyyden vaikutusta ihmisten metsäkokemuksiin sekä mahdollisuuksia kerätä tietoa näistä kokemuksista teknologian avulla. 

Projektissa tutkimusaineistoa kerätään neljällä geokätköreitillä. Reitit sijaitsevat Pohjois-Karjalassa Kontiolahdella ja Ruunaan retkeilyalueella Lieksassa sekä Pirkanmaalla Tampereella ja Seitsemisen kansallispuistossa Ylöjärven ja Ikaalisten alueilla. Tutkimusreitit löytyvät puhelimeen vapaasti ladattavasta Geokätkö-sovelluksesta (Geocaching.com). Jokaisella kätköllä voi vastata anonyymisti kätkön ympäristöä koskeviin kysymyksiin.

Projektissa on mukana kolme tutkijaa Itä-Suomen yliopistosta. Väitöskirjatutkija Philip Chambers tutkii pelillisyyttä sekä teknologian mahdollisuuksia aineistonkeruussa. Projektitutkijat Tuulikki Halla ja Harri Silvennoinen hyödyntävät geokätköjen avulla kerättävää aineistoa tutkiessaan ihmisten metsäsuhteita ja maisemamieltymyksiä.

– Selvitämme, miten ihmiset kokevat erilaiset ja eri tavoin käsitellyt metsäympäristöt. Tieto auttaa ymmärtämään sitä, miten ihmiset kokevat metsämaiseman ja reagoivat sen muuttumiseen. sanoo Silvennoinen.

UNITE Geokätkö-tutkimusprojekti on osa Suomen Akatemian UNITE-lippulaivaa, jossa tutkitaan metsien, ihmisten ja koneiden vuorovaikutusta. Tutkimusprojektia on tehty tiiviissä yhteistyössä Suomen Latu ry:n jäsenyhdistyksen Geonautit ry:n kanssa. Tutkimusreitit on perustettu maanomistajien luvalla ja niillä tärkeä huomioida vastuullinen ja luontoa kunnioittava liikkuminen.