Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Ajankohtaista » Digitaalinen kaksonen helpottaa päätöksentekoa ja testausta

Digitaalinen kaksonen helpottaa päätöksentekoa ja testausta

Digitaalinen kaksonen voi olla esimerkiksi rakennetun tai luonnollisen ympäristön virtuaalinen malli. Sen tarjoama tarkka ja ajantasainen tieto tukee päätöksentekoa. UNITE:ssa kehitettävä yksinpuintulkinta tukee tulevaisuuden tarkkaa metsien digitaalista kaksosta. Tule kuulemaan lisää Geoforum Summit -tapahtumaan Helsinkiin 30.-31.10.!

Tarkalle ja ajantasaiselle tiedolle ympäröivästä ympäristöstä on kasvava tarve yhteiskunnallisessa päätöksenteossa esimerkiksi yhdyskuntasuunnittelussa, liikenteessä ja ilmastonmuutoksen seurauksiin varautumisessa. Yhdistämällä sijaintitietoon ajantasaista tietoa, voidaan tehdä digitaalisia versioita, eli digikaksosia, reaalimaailmasta.

Laadukas tutkimustieto edistää digitaalisia kaksosia

Tärkeä mahdollistaja digitaalisten kaksosten kehittämiselle on taustalla oleva pitkäjänteinen tutkimustyö paikkatiedon parissa. Sitä tuottaa Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI, joka kehittää digitaalisia kaksosia ja niiden luomiseen tarvittavia menetelmiä.

UNITE-lippulaivassa  on kehitetty menetelmiä, joilla saadaan tietoa metsistä yksittäisten puiden tasolla. Metsäkannan karttanäkymästä voi tarkastella yksittäisiä puita lajiteltuna pituuksittain ja puulajeittain. Järjestelmä on tällä hetkellä saatavilla testikäyttäjille.

– Puulajit tunnistava algoritmi on nyt saatu toimimaan ja arvioimme, että Maanmittauslaitoksen vuosina 2020-2022 laserkeilaama alue Etelä-Suomessa, karkeasti Vaasa-Vieremä-linjan eteläpuoli, saadaan laskettua vuoden loppuun mennessä. Tällä alueella on arviolta 2 miljardia puuta, joiden läpimitta, puulaji ja tilavuus voidaan pian katsoa metsäkannasta, kertoo professori Juha Hyyppä, Kaukokartoituksen ja fotogrammetrian osastonjohtaja ja UNITE:n varajohtaja.

Kehitteillä on myös valuma-alueiden, kuten jokien tai purojen digitaalinen kaksonen, joka tuottaisi tietoa muun muassa virtaamasta ja veden laadusta. Virtavesien digitaalinen kaksonen on kehitteillä Freshwater Competence Centre -vesiosaamiskeskuksen Green-Digi-Basin projektissa.

Maanmittauslaitoksen aineistot tarjoavat perustan Suomen digitaalisille kaksosille

Maanmittauslaitoksen kansallisen maastotietokannasta ja kansallisen laserkeilaus- ja ilmakuvausohjelman tuottamista aineistoista voidaan tuoda ajantasaista tietoa digitaalisiin kaksosiin koko Suomen laajuudelta. Maanmittauslaitoksen aineistot yksinään eivät luo vielä digitaalista kaksosta Suomesta, mutta niitä voidaan hyödyntää digitaalisten kaksosten kehittämisessä ja tutkimuksessa.

– Maanmittauslaitos tuottaa maankattavat viittaukset sijaintiin eli sijaintireferenssit, joiden avulla esimerkiksi metsien ja kaupunkien digitaaliset kaksoset pystyvät linkittymään toisiinsa, toteaa yli-insinööri Antti Jakobsson Maanmittauslaitoksesta.

Tarkka ja ajantasainen tieto palvelee päätöksentekoa

– Kun eri alojen yhteen toimivat digitaalisten kaksoset voidaan linkittää yhteen, se tarjoaa keinon tarkastella ja analysoida tietoa yhdessä. Silloin eri näkökulmia edustavat osapuolet voivat käydä keskustelua samaan tietopohjaan perustuen, ja näkökulmat ja päätökset voidaan perustaa parhaaseen mahdolliseen tietoon. Ennen päätösten täytäntöönpanoa niiden vaikutuksia voidaan simuloida virtuaalisen kaksosen avulla. Nämä ovat tärkeitä edellytyksiä niin julkisen keskustelun tueksi esimerkiksi metsiin liittyvissä asioissa kuin varautumisessa tulevaisuuden haasteisiin, kuten metsäpaloihin tai tulviin eli ilmastonmuutoksen aiheuttamien haasteiden taklaamisekseen, kiteyttää peruspaikkatietopalvelujen johtaja Heli Laaksonen Maanmittauslaitoksesta.

Suomen metsäkeskuksen, Metsähallituksen ja Maanmittauslaitoksen yhteisessä hankkeessa testataan uusia mahdollisia kansallisten laserkeilaus- ja ilmakuvausohjelmien resoluutioita, joiden avulla tulevaisuudessa muodostettaan metsien digitaalinen kaksonen operatiiviseen käyttöön.

Tule mukaan kuulemaan, miten Suomen digitaalisen kaksonen edistyy! UNITE:sta Juha Hyyppä kertoo maanantain ilmaistapahtumassa klo 13.00–13.15 yksinpuutulkinnasta ja metsien digitaalisista kaksosista. Paikalla on metsäkanta.com-demo ja sen kehittäjä tavattavissa. Digitaaliset kaksoset ovat aiheena myös Maanmittauslaitoksen maksullisessa seminaarissa tiistaina 31.10. Lisätiedot molemmista ja ilmoittautuminen täällä

Kuva: Annukka Pekkarinen Maanmittauslaitos

HYDRO-RI-Platform, Green Digi Basin ja Metsäkaksonen ovat Euroopan Unionin Rahoittamia – NextGenerationEU.