Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Ajankohtaista » Menestyksekkäimmät tieteen ja vaikuttavuuden tekijät palkittiin UNITE:n vuosiseminaarissa

Menestyksekkäimmät tieteen ja vaikuttavuuden tekijät palkittiin UNITE:n vuosiseminaarissa

Juho Hamari ja Antero Kukko tieteellisen palkinnon jakohetkellä

Tieteen ja vaikuttavuuden parissa ansioituneet UNITE:laiset palkittiin vuosiseminaarissa maaliskuussa. Tieteellinen palkinto annettiin uraauurtavalle tieteelliselle saavutukselle, vaikuttavuuspalkinto huomattavalle käytännön vaikuttavuutta edistäneelle teolle ja innostajapalkinto yllätykselliselle ansiolle. Ehdokkaita oli runsaasti ja valinnan tekivät sidosryhmiemme edustajat.

Tiedepalkinnon sai Eric Hyyppä Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksesta työstään puun runkokäyrän mittausmenetelmän tutkimuksessa. Kyseessä on ensimmäinen droonilla latvuston yläpuolelta kerätyn pistepilvidataan perustuva runkokäyrän mittausmenetelmä, ja se on myös 100 kertaa nykyisiä menetelmiä nopeampi referenssiaineiston keräystapa. Menetelmää kuvataan tieteellisessä julkaisussa.

Vaikuttavuuspalkinto jaettiin Itä-Suomen yliopiston ja Ponssen tiimille Tomi Piirainen (Ponsse), Jukka Laitinen (Ponsse), Kalle Einola (Ponsse), Kalle Kärhä (UEF) ja Johannes Pohjala (UEF) työstä laserkeilaimen hyödyntämisestä harvesterissa puunkorjuussa.

Ponsse julkaisi ensimmäisen hakkuukoneen kuljettajaa puunkorjuussa avustavan järjestelmän (ADAS) syyskuussa 2022. Tutkimusyhteistyössä kehitetyllä järjestelmällä voidaan auttaa kuljettajaa työssään, esimerkiksi harventamaan optimaalinen määrä puita. Tämä on toivottu kehityssuunta, sillä tutkimusten mukaan metsiä harvennetaan usein suunnitelmiin nähden liikaa. Tavoitteena on avustamisen ohella pystyä tunnistamaan ja mittaamaan kaikki hakkuukonetta ympäröivät puut sijaintitietoineen, ja päivittää samalla metsätietoa kerätyn aineiston perusteella.

Innostajapalkinnon, joka toteuttaa erityisen hyvin UNITE:n n tiedonhankinnan, tietämyksen luomisen, päätöksenteon tukemisen ja sitouttamisen periaatteita, sai tänä vuonna Ferran Altarriba Bertran Tampereen yliopistosta. Hän toteutti kenttätutkimuksen Espanjan El Camino -vaellusreitillä tutkien pelillistävien menetelmien merkitystä vaeltajille ja haastatellen vaeltajia eri kulttuureista. Työtä kiiteltiin innovatiivisuudesta, omistautumisesta ja UNITE-kontekstissa omaperäisestä, käyttäjälähtöisestä lähestymistavasta.

Jokaisessa kategoriassa oli useita ehdokkaita ja valitsijoina toimivat sidosryhmiemme edustajat. Palkinnot nostavat esille UNITE:laisten onnistumisia vuoden aikana sekä kannustavat nykyisiä ja tulevia UNITE:laisia tavoittelemaan läpimurtoja tieteessä ja vaikuttavuudessa.

Kuva: FGI:n Antero Kukko noutamassa tieteellistä palkintoa Eric Hyypän puolesta, palkintoa jakamassa Tampereen Yliopiston Juho Hamari.