Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Ajankohtaista » Uniten vuosiseminaarissa palkittiin tieteen ja vaikuttavuuden onnistujia

Uniten vuosiseminaarissa palkittiin tieteen ja vaikuttavuuden onnistujia

Uniten vuosiseminaarissa palkitut tutkijat rivissä

Unitelaisten tutkimustyö on tuottanut lukuisia onnistumisia. Huhtikuussa saimme palkita kunnianhimoisen työn tarkan metsätietojärjestelmän kehityksen, pelillistämisen mahdollisuuksien sekä tiederapmusiikin parissa. Palkinnon saajaehdokkaita oli runsaasti ja valinnan palkituista tekivät sidosryhmiemme edustajat. 

Vaikuttavuuspalkinto jaettiin Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen tiimille Matti Hyyppä, Juho-Pekka Virtanen, Xiaowei Yu ja Heikki Hyyti uraauurtavasta yksittäisen puun tasolla tietoa tarjoavan metsätietojärjestelmän työstä. Järjestelmä on kehitetty yhteistyössä usean metsäalan yrityksen ja toimijan kanssa. Työ on askel kohti tarkkaa, koko maan kattavan laserkeilauksen pohjalta tiedot tuottavaa metsätietojärjestelmää. Tarkat yksittäisen puun tason metsätiedot ovat pohja kustannustehokkaammalle puunkorjuulle, sähköiselle kaupankäynnille ja kestävälle metsänhoidolle. Pilvipohjainen palvelu on julkaistu koekäyttöön 73 miljoonan puun sisältävänä demona osoitteessa https://metsakanta.com/. Itse järjestelmä ei ole vielä täysin julkisessa käytössä. 

Tiedepalkinnon sai Tampereen Yliopiston Daniel Fernandez Galeote kattavasta ja haastavasta työstään, jossa hän kartoitti kirjallisuuden ja käytännön kokemusten perusteella, miten ilmastonmuutostoimia ja niihin sitoutumista (engagement) voidaan tarkastella pelillistämisen keinoin. Tutkimuksesta on syntynyt jo mm. 3 vertaisarvioitua julkaisua lyhyessä ajassa. Lue lisää työstä englanniksi täältä  

Erityispalkinnon ansiokkaasta tiedeviestinnästä sai Itä-Suomen yliopiston Samuli Junttila, artistinimeltään Idän proffa, musiikkivideoistaan. Idän proffan toinen single, 2021 ilmestynyt Ihminen ja kone, on kuultu mm. MTV3:lla. Tutkijoiden odotetaan viestivän työstään erilaisin tavoin, ja musiikkivideot ovat viihdyttävä tapa tavoitella myös uusia yleisöjä, kuten nuoria. 

Huhtikuun alussa Helsingin Paasitornissa järjestetty vuosiseminaari oli Uniten ensimmäinen koko tutkijayhteisölle järjestetty läsnäolotapahtuma. Palkitsemisten lisäksi ohjelmassa oli tutustumista ja ajankohtaisten menestystarinoiden esittelyä sekä tulevien juonien punomista. Odotettavissa on sekä tieteellisiä että käytännön uutuuksia, pysythän kuulolla!

Taustamateriaalia 

Metsäkanta-järjestelmän yksinpuin laskenta-algoritmi pohjautuu artikkeliin  Yu, X., Hyyppä, J., Vastaranta, M., Holopainen, M. and Viitala, R., 2011. Predicting individual tree attributes from airborne laser point clouds based on the random forests technique. ISPRS Journal of Photogrammetry and remote sensing, 66(1), pp.28-37.

Daniel Fernandez Galeoten palkitut julkaisut  

Galeote, D. F., Rajanen, M., Rajanen, D., Legaki, N. Z., Langley, D. J., & Hamari, J. (2021). Gamification for climate change engagement: review of corpus and future agenda.  Environmental Research Letters. https://doi.org/10.1088/1748-9326/abec05    

Galeote, D. F., & Hamari, J. (2021). Game-based Climate Change Engagement: Analyzing the Potential of Entertainment and Serious Games. Proceedings of the ACM on Human-Computer Interaction, 5(CHI PLAY), 1-21. https://doi.org/10.1145/3474653    

Galeote, D. F., Legaki, Z., & Hamari, J. (2022). Avatar Identities and Climate Change Action in Video Games: Analysis of Mitigation and Adaptation Practices. Proceedings of the 2021 CHI Conference on Human Factors in Computing Systems. (accepted with revisions).    

Tiedeviestinnän eri keinoista nuorten tavoittamisessa: 

Hujala, T., Junttila, S. & Tokola, N., 2021. Youth Inclusion in Forest Policy Dialogue: Contemplating Human–Forest Relationships through Arts-Based Methods. Rural Landscapes: Society, Environment, History 8(1), 4. http://doi.org/10.16993/rl.69

Kuva: Uniten vuosiseminaarissa palkitut tutkijat, vasemmalta Daniel Fernandez Galeote, Matti Hyyppä, Juho-Pekka Virtanen, Xiaowei Yu, Heikki Hyyti ja Samuli Junttila. Kuvaaja Marja Kolstrom /UEF.