Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Ajankohtaista » Virtuaaliluonto tuo luonnon terveysvaikutukset sisätiloihin

Virtuaaliluonto tuo luonnon terveysvaikutukset sisätiloihin

virtulab

Julkaistu luke.fi sivustolla 16.2.2023. Kuva: Tuomas Kari

Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuoreessa tutkimuksessa todettiin, että virtuaalisella luonnolla on saman tyyppisiä vaikutuksia kuin oikealla luontokäynnillä. Juuri valmistuneessa virtuaaliluontotila VirtuLabissa luontoympäristö voidaan tuoda korkealaatuisin audiovisuaalisin keinoin sisätiloihin. Tilassa voi kokea luontoelämyksiä silloin, kun luontoon ei ole helppo päästä.

Luonnossa oleskelu parantaa tutkitusti terveyttä ja hyvinvointia. Se kohentaa mielialaa, auttaa tunteiden säätelyssä ja nopeuttaa stressistä palautumista. Näitä vaikutuksia tarvitaan päivittäin esimerkiksi työympäristössä, mutta harvalla on työpäivän aikana mahdollisuus päästä luontoon.

Tutkimuksissa on todettu, että virtuaaliluonnolla on saman tyyppisiä vaikutuksia kuin todellisilla luontokäynneillä. Luken joulukuussa 2022 julkaistussa tutkimuksessa mitattiin erilaisten taukojen, erityisesti virtuaaliluontotaukojen stressistä palauttavaa vaikutusta tietotyöläisille.

Luonnonvarakeskukseen vasta valmistunut VirtuLab-tila on korkealaatuinen virtuaalinen luontoympäristö. Tilassa tutkitaan virtuaaliluonnon mahdollisuuksia kuten virtuaalisten luontoympäristöjen vaikuttavuutta sekä teknologisia ratkaisuja ja erilaisia sisältöjä.

Virtuaaliluontoon voi uppoutua esimerkiksi katselijan ympäröivän 8k-ultrateräväpiirtovideon ja äänimaiseman avulla. 360 asteen kuvan ja äänen yhdistelmä mahdollistaa immersiivisen luontokokemuksen ja tilantunnun. Laadukkaat tilat mahdollistavat myös uusien teknologioiden ja sisältöjen käyttömahdollisuuksien tutkimisen.

”Virtulab on suunniteltu muuntautuvaksi tilaksi. Tila yhdistää uusia digitaalisia teknologioita luovalla tavalla ympäristö- ja terveystutkimukseen”, Luken tutkimusprofessori Liisa Tyrväinen avaa.

VirtuLab sopii esimerkiksi ympäristömuutosten ja luonnonvarojen käytön hyväksyttävyyden sekä virtuaalisen luonnon hyvinvointivaikutusten tutkimiseen. Siellä voidaan tutkia myös luontokokemusten pelillistämistä ja testata uusia digitaalisia luontoratkaisuja.

Parhaillaan tehdään tutkimusta, jossa vertaillaan erilaisten virtuaaliluonnon teknologisten ratkaisujen hyötyjä ja lisäarvoa. Työ liittyy Suomen Akatemian rahoittamaan UNITE lippulaivaan, jossa tutkitaan muun muassa millaisia uusia digitaalisia ratkaisuja suomalaisesta metsästä ja luonnosta voidaan löytää.

Lisätietoa:

Uutinen Luken sivustolla

VirtuLab – tutkimusta virtuaaliluonnosta